Wednesday, April 04, 2007

Alvar Aalto through the eyes of Shigeru Ban

Doi neni care au influentat extrem de mult modernismul si minimalismul, unul in trecut altul in prezent. S-ar parea ca Shigeru Ban a vazut in el un deschizator de drumuri (cum a si fost, cu arhitectura sa organica si fluida) si a avut chiar o revelatie vazand munca arhitectului finlandez, schimbandu-i opinia ca Le Corbusier e tata lor si facandu-l pe Aalto principala-i sursa de inspiratie.
Asa ca a simtit acum, la 31 de ani de la moartea lui Aalto sa faca o expozitie la Barbican, in Londra avand ca exponate cele mai importante creatii ale acestuia, atat arhitecturale, cat si de mobilier si design. La piece de resistance ar trebui sa fie o membrana de lemn care se articuleaza pe tavan si pe pereti.
Pozele vin via Japan Design si nu sunt sigur daca si voi o sa aveti aceeasi parere, dar pentru Shigeru Ban care desi e obisnuit sa faca lucruri simple din materiale ieftine, ele au o anumita prestanta, iar expozitia asta e chiar nasoala ca infatisare si nici nu cred ca e ieftina. Nu comentez calitatea operei lui Aalto (nu am nici un drept, desi unii vad ca nu inteleg chestia asta si comenteaza aiurea despre munca marilor arhitecti), mai ales ca e considerat parintele modernismului si e un om care a servit drept model pentru multi si tocmai mi se pare ca merita mai mult de atat. Nu e vorba ca lasam anturajul balta si ne concentram pe prim plan, e mai mult decat neutru, e pe negativ.

pt expozitie ca aratare 6/10
pt continut 10/10

via dezain

No comments: