Monday, December 24, 2007

Arata ca o cizma! - Libeskind reinventat

[munca de critica again. good to be back] Nu cu mult timp in urma, am avut o prezentare la atelier despre cum putem fi arhitecti in ceea ce priveste ideea proiectului. Astfel, cica ar exista arhitecti de semnatura, cei care au anumite linii specifice, redundante si repetitive (zaha, gehry, libeskind etc) sau sunt pur si simplu in your face cu cladirile lor popart (gehry, starck and others). De asemenea, exista arhitecti de concept, cei a caror linie se schimba odata cu proiectul, un concept mereu diferit (oma, toyo ito, nouvel desi as putea spune ca formele falice cam il tenteaza pe individ, etc).
Si asa ajungem la Libeskind, un nene a carui linie franta a dat nastere unor cladiri interesante precum muzeul evreiesc din berlin, muzeul de arta din denver si parca monumentul memorial de la new york, ne uimeste cu o chestie cel putin curba ce seamana si nu neintetionat cu o cizma. Articolul de la care am pornit il gasiti aici, puteti citi si mai multe daca nu reusesc sa acopar tot. Cladirea (l-tower) mi se pare urata, desi canadienii ,caci in toronto se face, sunt super incantati de ea si o privesc ca pe un semi landmark. Mi se pare ciudata, neavenita in contextul ala, si cum discutasem si la scoala la un curs de cladirea morphosis din defence, nu pare a fi din sticla, ci mai degraba cauciuc, plastilina, ca sa nu mai vorbesc de faptul ca ar trebui sa fie un bloc de locuit si nu unul de birouri.
Whatever, las si o poza sa nu ziceti ca-s nebun, ca poate o fi interesant sa fii in toronto si sa-ti rogi rudele din romania sa te viziteze la cizma.
Sarbatori fericite!

No comments: